KONFERENCJA DOTYCZĄCA MARNOWANIA ŻYWNOŚCI
Dnia 16 października 2013 w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyła się konferencja
pt. „Szanuję – nie marnuję”. Spotkanie zostało zorganizowane przez Kielecki Bank Żywności
z okazji Światowego Dnia Żywności 2013. Na warsztaty zaproszeni zostali uczniowie wraz
z opiekunami z kieleckich szkół.
Delegacją uczniów kl. 2c III Liceum Ogólnokształcącego w Kielcach w składzie: Aleksandra Bozowska,
Oktawian Góral, Aleksandra Górska, Weronika Lasek i Katarzyna Wojda opiekowała się Pani Maria Kaleta.
Uczestnicy konferencji dowiedzieli się, m.in., jakie są główne powody marnowania żywności,
jaka żywność marnuje się w Polsce i ile to kosztuje. Poznali też sposoby zapobiegania wyrzucaniu żywności.
Tę część konferencji prowadzili: Sławomir Cedro - prezes zarządu KBK oraz uczniowie i nauczyciele ZSPS.
Zakończeniem I etapu spotkania było stworzenie przez międzyszkolne grupy plakatów, rebusów
i przekazów medialnych dotyczących omawianego tematu.
W drugiej części spotkania uczniowie wraz ze swoimi opiekunami poznali walory produktów regionalnych,
sposoby ich produkcji oraz zasadę patentowania ww. produktów. Prezentacji tych zagadnień dokonał
Piotr Dąbrowski – prezes Gminnej Spółdzielni Mleczarskiej w Pierzchnicy.
Warsztaty zakończyły się quizem i grami, podsumowującymi zdobytą wiedzę. Uczestnicy otrzymali
od organizatorów broszury informacyjne, które następnie rozdawali przechodniom na ulicy Sienkiewicza,
informując ich o obchodach Światowego Dnia Żywności. Obecni na konferencji zapoznali się z wieloma
ciekawymi i ważnymi informacjami, dotyczącymi problemu marnowania żywności. Poznaliśmy sposoby
planowania racjonalnych zakupów oraz przetwarzania żywności, czyli nauczyliśmy się NIE MARNOWAĆ.
Dzięki pracy w międzyszkolnych grupach poznaliśmy opinie rówieśników z różnych szkół i środowisk,
wymieniliśmy doświadczenia oraz wiedzę.
autor tekstu: Oktawian Góral, kl. 2c